Mülteci nedir, kimlere denir?
Cenevre Mülteci Sözleşmesi’ne göre “mülteci” terimi şu şekilde tanımlanmaktadır: Irkı, dini, milliyeti, kimliği, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi görüşleri nedeniyle zulüm göreceği korkusuyla ülkesine dönemeyen veya dönmek istemeyen kişi.
Kimler mülteci sayılır?
‘Avrupa ülkesi’, yani Avrupa Konseyi’nin bir üye devletinden gelen ve ülkelerinde ırkları, dinleri, siyasi görüşleri, uyrukları veya belirli bir topluma üyelikleri nedeniyle zulüm gördükleri düşünülen kişiler. Bir sosyal gruba mensup olan veya zulüm riski nedeniyle ülkelerine dönemedikleri düşünülen kişilere ‘mülteci’ denir.
Suriyeliler mülteci mi?
Ekim 2024’te Türkiye’de “geçici koruma” statüsündeki Suriyelilerin sayısı resmi rakamlara göre 3 milyonu geçecek. Bu da Türkiye’yi dünyada en fazla mülteci barındıran ikinci ülke yapıyor.
Mülteciler ne anlama gelir?
Mülteci, zulüm, savaş veya şiddet nedeniyle ülkesinden kaçmak zorunda kalan kişidir. Bir mülteci, ırkı, dini, milliyeti, siyasi görüşü veya belirli bir sosyal gruba üyeliği nedeniyle zulüm görme korkusuna sahiptir. Birçok durumda evlerine dönemezler veya dönmekten korkarlar. Mülteci, zulüm, savaş veya şiddet nedeniyle ülkesinden kaçmak zorunda kalan kişidir. Bir mülteci, ırkı, dini, milliyeti, siyasi görüşü veya belirli bir sosyal gruba üyeliği nedeniyle zulüm görme korkusuna sahiptir. Birçok durumda evlerine dönemezler veya dönmekten korkarlar.
Göçmen ile mülteci aynı mı?
Bir mülteci, kendisini karşılayan ülkeyi terk edip başka bir ülkeye taşındığı için mülteci statüsünü kaybetmez veya “göçmen” olmaz. Birinin mülteci olmasının nedeni, geldiği ülkenin ona koruma sağlamamasıdır.
Yurt dışından gelenlere ne denir?
“Göçmen” teriminin uluslararası olarak kabul görmüş yasal bir tanımı yoktur. Uluslararası Af Örgütü’nde, diğer birçok insan hakları kuruluşu ve örgütü gibi, göçmenleri kendi ülkeleri dışında yaşayan ancak sığınmacı veya mülteci olmayan kişiler olarak kabul ediyoruz.
Mülteci ve sığınmacı arasındaki farklar nelerdir?
Sığınmacılar ve mülteciler arasındaki uygulama farklılıkları Yurt dışında koruma başvurusunda bulunurlarsa ve koruma alırlarsa mülteci olarak kabul edilirler. Hedef ülkede koruma başvurusunda bulunurlarsa ve koruma alırlarsa mülteci olarak kabul edilirler. Sığınmacılar ve mülteciler arasındaki uygulama farklılıkları Yurt dışında koruma başvurusunda bulunurlarsa ve koruma alırlarsa mülteci olarak kabul edilirler. Hedef ülkede koruma başvurusunda bulunurlarsa ve koruma alırlarsa mülteci olarak kabul edilirler.
En çok mülteci hangi ilde?
En fazla Suriyelinin bulunduğu şehirler: En fazla Suriyelinin bulunduğu şehir 529.944 kişiyle İstanbul’dur. İstanbul’u 429.935 kişiyle Gaziantep ve 272.882 kişiyle Şanlıurfa takip etmektedir. En fazla Suriyelinin bulunduğu şehir %30,6 ile Kilis’tir.
Suriyelilere ne denir?
Aynı şekilde Türkiye’ye göç eden Suriyelilerin sayısına bakıldığında 3.723.674 kişinin ülkesini terk ederek yer değiştirdiği görülmektedir (GİGM, 2021). Türkiye’ye sığınan Suriyeliler literatürde ve medyada sığınmacı, göçmen, misafir, mülteci ve yabancı olarak adlandırılmaktadır.
Mülteciler geri gönderiliyor mu?
Ülkemizde geçici veya uluslararası koruma altında bulunan hiçbir yabancı kişi zorla ülkesine geri gönderilmeyecek; ülkesine geri dönmesi için baskı yapılmayacaktır. Aynı zamanda geri dönenlerin insan onuruna yakışır bir yaşam standardına sahip olmalarının sağlanmasına önem verilecektir.
Suriyelilere yapılan evlerin parasını kim ödüyor?
Devlet Suriyelilere maaş ödüyor. Proje kapsamında yardıma muhtaç yabancılara Kızılay kartı aracılığıyla kişi başı belli bir miktar ödeniyor. Devlet Suriyelilere özel bir maddi veya finansal yardımda bulunmuyor.
Suriyeliler hangi soydan gelir?
Aramiler, eski Levant nüfusunun büyük bir kısmını dilleri aracılığıyla asimile ettiler. Ortak bir din olan Hristiyanlığın benimsenmesiyle, sakinlerin çoğu Suriyelilere (Aramice) dönüştü.
Türkiye’de mülteci kime denir?
Arapça kökenli bir kelime olan “mülteci” kelimesi, güncel Türk Dil Kurumu sözlüğünde “sığınmacı” olarak tanımlanmaktadır. Mülteci kelimesi ise TDK Büyük Türkçe Sözlüğünde “Başka bir ülkeye veya yere sığınmış kişi, sığınmacı, mülteci; “Sığınma başvurusunda bulunmadan önce belirli bir süre yabancı bir ülkede kalan kişi.” şeklinde tanımlanmaktadır. Aşağıdaki şekilde açıklanmaktadır.
Muhacir ve mülteci arasındaki fark nedir?
1913 yılında İttihat ve Terakki Cemiyeti göçmenler ile mülteciler arasındaki ayrımı tanımladı. Bu ayrıma göre göçmenler, geldikleri ülkenin vatandaşlığını iptal etmesinden sonra Osmanlı İmparatorluğu’na göç eden kişilerdi; mülteciler ise yabancı uyruklu olarak Osmanlı İmparatorluğu’na gelen ve daha sonra vatandaşlık başvurusunda bulunan kişilerdi.
Göçmen kime denir?
Göçmen (Muhacir), bir ülkeden başka bir ülkeye yerleşmek için göç eden kişidir. Yasal olarak, göçmenler veya göçmenler en az iki ülkeyi içerir. Biri terk edilen ülke, diğeri yerleşilen ülkedir. Göç, köken ülke için bir çıkış ve ikamet ülkesi için bir iç göçtür.
Türkiye’de kimler mülteci?
Ülkemizde ikamet hakkına sahip toplam 4 milyon 425 bin 230 yabancı uyruklu kişi bulunuyor. Bunlardan 3 milyon 99 bin 524’ü geçici koruma altındaki Suriyeliler, 221 bin 353’ü uluslararası koruma altındaki yabancı uyruklu kişiler ve 1 milyon 104 bin 353’ü ikamet izni bulunan yabancı uyruklu kişilerden oluşuyor.
Mülteci statüsü kimlere verilir?
Bu, statü belirleme işlemi sonucunda, statüsü nedeniyle menşei veya ikamet ülkesinin korumasından yararlanamayan veya söz konusu tehdit nedeniyle ikamet ülkesinin korumasından yararlanmak istemeyen yabancıya veya vatansız kişiye verilen statüdür.
Muhacir ve mülteci arasındaki fark nedir?
1913 yılında İttihat ve Terakki Cemiyeti göçmenler ile mülteciler arasındaki ayrımı tanımladı. Bu ayrıma göre göçmenler, geldikleri ülkenin vatandaşlığını iptal etmesinden sonra Osmanlı İmparatorluğu’na göç eden kişilerdi; mülteciler ise yabancı uyruklu olarak Osmanlı İmparatorluğu’na gelen ve daha sonra vatandaşlık başvurusunda bulunan kişilerdi.
Türkiye’de nasıl mülteci olunur?
Savaş veya zulüm nedeniyle ülkelerinden kaçmak zorunda kalan ve geri dönemeyen kişiler Türkiye’de sığınma başvurusunda bulunma hakkına sahiptir. Bunu yapmak için, Türkiye devletinin sığınmacılar için resmi kurumu olan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne (GİGM) başvurmalı ve sığınma başvurusunda bulunmalıdırlar.