Fitüat ne demek?
“Başlangıçta bir şeyi bölmek veya çıkarmak” anlamına gelen “fatr” kökünden türeyen “fitrat” kelimesi, “ilk yaratılış” anlamına gelir. Yani mutlak hiçlik bölünür ve varlık ondan doğar. Doğa, bu bölünmenin sonucu olarak ortaya çıkan ilk varlık halidir.
Ufku nasıl yazılır TDK?
Ufuk kelimesi ne anlama geliyor? – TDK. Kökeni: “Ufuk” kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Arapça “ufuq” (أفق) kelimesi “görüş alanı” veya “görünür sınır” anlamına gelir. Anlamı: “Ufuk” genellikle görünür veya hayali sınırı ifade eder.
Fütuhat yapmak ne demek?
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında ise futuhat kelimesi “zaferler ve fetihler” anlamında karşılık bulmaktadır. Bu bakımdan Osmanlı dönemi de dahil olmak üzere farklı dönemlerde savaşlar için kullanılan bir kelime olduğu söylenebilir.
Fusun nasıl yazılır?
FÜSUN KELİMESİNİN CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIMINA ÖRNEKLER Bazen titrek suyun üzerine garip bir füsun saçan ışıklı bir selvi ağacının yayıldığını görürdük.
Fütuhat anlayışı ne demek?
“Fetih” zaferlerle, galibiyetlerle veya fetihlerle ilişkilendirilen zafer olaylarını veya zaman dilimlerini ifade eder. Bu terim genellikle askeri zaferler veya coğrafi fetihler bağlamında kullanılır.
Fıtrat nedir örnek?
Sonra anne ve babası onu Yahudi, Hıristiyan veya Zerdüşt yaparlar.” Tıpkı “hilkat” kelimesinin “halk” kökünden gelmesi gibi, “fitrat” kelimesi de “fatr” kökünden gelen “devlet” ismidir. Daha sonra hak dine girme kabiliyetini ifade etmek için, “Her çocuk anasından fıtratı üzere doğar.” Meşhur hadiste belirtildiği gibi, ona özel bir isim verilmiştir.
Ucyuz nasıl yazılır?
Bu kelime sıklıkla üç yüz olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı üç yüz şeklinde olmalıdır.
Fırdöndü nasıl yazılır TDK?
7. İkinci kelime olan -dı (-di / -du / -dü, -tı / -ti / -tu / -tü), belirli geçmiş zaman ekleriyle oluşturulmuş bileşik kelimelerin yanına yazılır: albastı, ciğerdeldi, çıtkırıldım, dalbastı, firdöndü, Gecekondu, Gündöndü, Hünkârbeğendi, İmambayıldı, Karyağdı, Külbastı, miras, Papakkaçdı, Serdengeçti, o sevdim,…
Feyiz kelimesi nasıl yazılır?
“Fayz” kelimesinden türemiştir ve “bolluk, ilham, manevi kazanç” anlamına gelir. Türkçede feyiz, manevi veya maddi kazançlara ulaşmayı ifade eder. Örnek cümle: Ramazan ayı, Müslümanlar için manevi bereketlerin kaynağıdır.
Fucuhat ne demek?
Gün boyunca çeşitli medya organlarından duymuş olabilirsiniz; ancak anlamı unutulan veya ilk kez duyulan kelimelerle de karşılaşabilirsiniz.
Tasavvufta futuhat ne demek?
Sözlükte “açmak, yardım etmek; yardım etmek” anlamlarına gelen feth (çoğulu fütûh, çoğulu fütûhât) kelimesi, tasavvufta “Allah’ın kullarına yiyecek gibi maddî nimetleri ve ilim ve irfan gibi manevî nimetleri açması” anlamına gelir (Kâşânî, s. 135).
Küfüv ne demek TDK?
Kufuv kelimesi “eşdeğer” veya “benzer” anlamından dolayı karakterize edilir. Özellikle her durumda eşitliği ifade eder.
Süngü nasıl yazılır?
Kökeni: “Bayonet” kelimesi Türkçe kökenlidir. Örnek cümle: Askerler yakın dövüşte düşmanla savaşmak için tüfeklerinin ucuna süngü takarlar.
Farza nasıl yazılır?
TDK’ya göre kabul etmek mi yoksa varsaymak mı? TDK’ya göre Farzmak kelimesinin doğru yazımı “varsaymak”tır.
Fenni nasıl yazılır TDK?
Kökeni: “Fennî” kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Arapça “fenn” (فن) kelimesi “sanat” veya “başyapıt” anlamına gelir. Anlamı: “Fennî” sanatsal veya beceri gerektiren iş anlamına gelir. Genellikle bir şeyin özellikle sanatsal veya beceri gerektiren bir şekilde yapıldığını veya üretildiğini ifade etmek için kullanılır.
Fıtrat Kur’an’da geçiyor mu?
Kur’an-ı Kerim’de “Fıtrat” kelimesinin geçtiği tek ayet, “Yüzünü dine çevir, hanif ol ve Allah’ın insanları yarattığı fıtrata dön” (Rum 30/30) ayetidir.
Fıtrat nedir felsefe?
Tabiat, “yarmak, iki parçaya ayırmak; “icat etmek” anlamına gelen ve “yaratma, belli bir kabiliyet ve istidada sahip olma” anlamına gelen fatr kökünün isim halidir. İlk yaratılış, mutlak hiçliğin yarılması ve ondan doğan varlık olarak tasavvur edildiğinden tabiat kelimesiyle ifade edilmiştir.
Fıtrat gereği ne demek?
Fıtrat, kelime olarak “yaratma” anlamına gelir ve bir terim olarak canlıların, özellikle de insanların ilk yaratılıştaki temel yapı ve karakterini ifade eder; iyiye, doğruya ve güzele karşı doğuştan gelen eğilimi ifade eder.
Vuslat nedir?
Vuslat kelimesi, kavuşma ve özlemin sonu anlamına gelen Arapça bir kelimedir. “Birleşme” kelimesi, sevilen veya özlenen bir şeyi tekrar görme durumu olarak kullanılır.