Antalya’da hangi Yörükler var?
Antalya bölgesindeki bu boyların en ünlüleri Karakoyunlu, Akkoyunlu, Tekeli, Karakeçili, Akkeçili, Sarıkeçili, Aksığırlı, Fettahlı, Hacımehmetli, Güzelbeyli, Honamlı (Recepli), Ötgünlü, Saçıkaralı, Töngüşlü, Kızılışıklı, Çoşlu, Solaklı boylarıdır.
Yörükler hangi Oğuz boyundan?
Yörüklük, yaşam biçimi ve ekonomik üretim olarak adlandırıldığı şekliyle, bugün kültürel bir yapının özelliklerini taşımaktadır. Yörük, etnik bir yapının adı değildir. Yörük’ü farklı bir etnik grup olarak sunmak ve onu Türkmen ve Türkler isimlerinden ayrı düşünmek mümkün değildir. Yörükler etnik olarak Türklerin Türkmen/Oğuz kolundandır.
Antalya Yörükleri nasıl insanlardır?
Antalya İli Yörükleri Yörükler, sosyal ilişkiler ve insanlar arasındaki karakter bakımından; misafirperver, saygılı, cömert, cesur ve yürekli insanlardır.
Yörüklerin kökeni nereden gelir?
Yörükler, göçebe bir yaşam tarzı süren ve çoğunlukla Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası’nda yaşayan Oğuz kökenli Türklerin bir alt grubudur. Yörükler, Kuzey Makedonya’nın doğu kısımlarından Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Trakya’ya kadar Balkanlar’da geniş bir alana yayılmıştır.
Yörüklerin atası kimdir?
Yörükler, Doğu Göktürklerinin bir kolu ve Uygurlar, Kazaklar, Kırgızlar ve Türkmenler gibi bir Türk kabilesidir. 745’e kadar Göktürklerin kurucu ve temel unsuru olarak Orhon, Altay, Tanrı, Sayan ve Aladağ dağlarında göçebe olarak yaşadılar. Göktürklerin (Kutlukların) egemenliğinin sona ermesinden sonra Uygurlara tabi oldular.
Antalya Akseki hangi Türk boyu?
Ancak Türklükten ve Türk dilinden bihaber olan vicdanlı yöneticiler tarafından isim Akseki olarak değiştirildi. Neyse ki yeni isim Teke Yörüklerinin bir kolu olan Akseki’ye verildi. Görüldüğü gibi Akseki ismi sanıldığı gibi coğrafi özelliğinden değil, mensup olduğu Yörük Türkmen aşiretinden gelmektedir.
Yörük hangi ırktandır?
Yörük: Yörümek fiilinden türemiş bir kelime olup Anadolu’ya gelip yerleşen göçebe Oğuz boylarını (Türkmen) ifade eder (Eröz, 1991: 20). Göçebe Türkmen anlamındadır (Sümer, 1950: 518).
Antalya hangi Türk boyundan?
Avşar (Afşar) Boyu: Afyon, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Erzincan, Isparta, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Kütahya, Malatya, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Tunceli, Avşar (Afşar) aşiretleri Urfa ve Yozgat gibi birçok vilayete yerleşmişlerdir.
Ne türkü olduğumuzu nasıl anlarız?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Antalya Serik Yörükleri hangi boydan?
Bozahmetli Yörük Aşireti | Antalya-Manavgat-Akseki-Seydişehir-Beyşehir-Serik. Bozahmetli Yörük boyu, Anadolu Selçuklu döneminde Orta Asya’dan gelerek Toroslar’a yerleşen Oğuz boylarından biridir. Antalya-Konya bölgesinde göçebe, yarı göçebe ve yerleşik olarak yaşamaktadırlar.
Antalyalılar nereli?
Antalya’da yaşayan insanların çoğu diğer bölgelerden Antalya’ya geldi. Yani, tabii ki, çoğunluk Antalya’da doğmadı. Ama şimdi Antalya’da yaşıyoruz. Trakya’dan, Diyarbakir’dan, Konya’dan, Burdur’dan, Isparta’dan, Sivas’tan, Kastamonu’dan veya Ağrı’dan veya Hakkari’den gelmiş olabiliriz.
Yörüklerin mezhebi nedir?
Bugün Edremit ve çevresindeki Tahtacılara Yörükler tarafından Türkmen denmektedir. Bu bölgede Türkmenlik denildiğinde Alevilik veya Kızılbaş kastedilmektedir.
Antalyalılar yörük mü?
Antalya’da göçebeler kentsel nüfusun tarihi ve kültürel temelini oluşturur. Daha önce Antalya’nın vatandaşlarının çoğu göçebeydi, ancak merkeze göç ettiler ve göçebe kültüründen koptular. Yörüklük sıklıkla bir ulus olarak algılanmıştır, ancak ulusun ötesine geçen bir kültürü yansıttığı unutulmamalıdır.
Yörük Çingene midir?
Yörük: Göçebe bir yaşam tarzını seçmiş bir Türk topluluğudur. Anadolu’da yayla kış hayatı yaşayan Türkmen kabileleri için de kullanılır. Çingene: Hindistan kökenli olduğuna inanılan ve dünyanın birçok yerinde göçebe olarak yaşayan, bazı yerlere yerleşen bir topluluktur.
Yörükler Alevi mi Sünni mi?
Yörükler arasında daha az Alevi vardır, genellikle Sünnidirler, ancak Yörük gelenekleri ve Alevi kültürü birbirine daha yakındır. Osmanlı döneminden beri birçok göçebe kabile inançlarını gizlemek zorunda kalmış, göçebe oldukları için Sünni olduklarını iddia etmiş ve zamanla asimile olmuşlardır.
Alanya Yörükleri nereden gelmiştir?
18. ve 19. yüzyıllarda, Konya ve Antalya sınırındaki yaylalarda koyun ve keçi sürüleri yetiştiren ve kamplarda yaşayan Türkmen Yörükleri, sürekli artan nüfusları ve sürüleri nedeniyle çevre bölgelere yayılmaya başladılar. Aşiretlerin ve sürülerin yayılmasıyla birlikte soğuk kış koşulları başladı ve barınak bulmak zorlaştı.
Sarıkeçili Yörükleri nerede yaşar?
Sarıkeçililer, Anadolu’da göçebeliği tam olarak sürdüren son topluluktur. Kışı Mersin’in Aydıncık ilçesindeki kış kampında geçirirler. Yayla yollarına vardıklarında yerleşik dünyadan tamamen kopmuş olurlar. Radyo onlara takip etmek istemedikleri dünyadan haberler getirir, ancak esasen halk şarkılarının kaynağıdır.
Saçıkara Yörükleri hangi boydan?
Burada da bu tür soyağaçları Saçıkaralı halkı arasında Kayı boyunun kabileleri arasında sayılır. Öte yandan, tanınmış bir Saçıkaralı, onların Akkoyunlu kabilesinden [3] geldiğini iddia ediyor. Oğuzların Bayındır kabilesi.
Yörükler Alevi mi Sünni mi?
Yörükler arasında daha az Alevi vardır, genellikle Sünnidirler, ancak Yörük gelenekleri ve Alevi kültürü birbirine daha yakındır. Osmanlı döneminden beri birçok göçebe kabile inançlarını gizlemek zorunda kalmış, göçebe oldukları için Sünni olduklarını iddia etmiş ve zamanla asimile olmuşlardır.