TCK 331 madde nedir?
Madde metni Gayrimenkul ipoteği uyarınca ipotek alan kişiye zarar vermek kastıyla uzatma kaldırılırsa, uzatma sahibine iki yıldan dört yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası verilir.
İİK 331 şikayete tabi mi?
“…Sanığın yargılandığı ‘alacaklıya zarar vermek amacıyla malı azaltma’ suçu, İİK’nın 331. maddesinin birinci fıkrasında düzenlenmiş olup, aynı maddenin son fıkrasında bu suçların alacaklının talebi üzerine kovuşturulacağı hükme bağlanmıştır.
İcradan mal kaçırma cezası nedir?
İcra ve İflas Kanunu’nun 331. maddesinde düzenlenen suçun cezası Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmiştir. Borçluya 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası verilir.
Alacaklıyı zarara uğratma suçu nedir?
Borçlu ile alacaklı arasındaki ilişkide icra takibi başlatıldıktan sonra borçlu, son iki yıl içinde alacaklısına zarar verme kastıyla (bilerek ve kötü niyetle) malını kendi adına kaybeder veya yok eder veya başkasına devrederse alacaklılarına zarar vermiş sayılır.
Hacizden mal kaçırma nasıl olur?
İcra öncesi mal kaçırma olayı nedir? Borçtan doğan borç ödenmezse veya borçlu alacaklıya ödeme yapmazsa, alacaklılar tarafından icra takibi başlatılabilir. Bu prosedürün sonunda alacaklılar mallara karşı herhangi bir önlem almazlarsa, kişi icra takibinden kaçınmak ve alacaklıdan malları çalmak için mallarını başka bir kişiye devredebilir.
TCK 313 madde nedir?
TCK Madde 313 Gerekçe Madde metni, halkı Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etmeyi suç olarak tanımlıyor. Silahlı isyan, devlet otoritesini yıkma amacını ifade ediyor. Bu suçun işlenmesinde belirleyici etken, halkı “silah zoruyla” maddi bir fiil işlemeye tahrik etmektir.
Mal kaçırmanın cezası ne kadardır?
Madde 240 – (1) Bir mal veya hizmetin satışını ihmal ederek kamunun acil ihtiyacını ortaya çıkaran kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İcra sicile işler mi?
İcra işlemi kayıtlı mıdır? Kişinin icra işlemi sonucu borcu olsa bile icra dosyası sicile kaydedilmez. Ancak mahkeme binaları aracılığıyla kişi hakkında bir “icra dosyası bilgisi” alınabilir. Kişi hakkında icra işlemi kapsamında icra ceza davası açılırsa ve hapis cezası kesinleşirse, sicile kaydedilir.
Tasarrufun iptali davasının şartları nelerdir?
Tasarrufların iptali durumunda Yargıtay tarafından bazı özel durum koşulları kabul edilmiştir. Bu koşullar şunlardır: “gerçek bir talep olmalı”, “icra takibi kesinleşmiş olmalı” ve “talep, iptali gerektiren karardan önce ortaya çıkmış olmalıdır”.
Mal kaçırma davası kaç yıl sürer?
Günümüzde ölen kişiler arasındaki bir komplonun dava süresinin ortalama 2 ila 2,5 yıl sürdüğünü söyleyebiliriz.
Borçlunun üzerinde mal varsa ne olur?
Banka borcundan dolayı haciz var mıdır? Bu nedenle bu soru da araştırılmaktadır. Kredi borcu ödenmezse, üzerinde kayıtlı taşınır veya taşınmaz mallar ipotek yoluyla haczedilebilir. Krediyi ödemeyen bir kişinin banka hesabına haciz konulabilir.
Mal kaçırma davasını kazanan var mı?
Bu tür davaların sonuçları, davanın özelliklerine, delillere ve mahkeme prosedürüne bağlı olarak değişebilir. Elbette, mirasla ilgili bir mal hırsızlığı davasını kazanmak mümkündür. Davanın kazanılıp kazanılmayacağı, davanın delillerine, tarafların iddialarına, mahkeme prosedürüne ve mahkemenin değerlendirmelerine bağlıdır.
İİK 331 maddesi nedir?
İcra ve İflas Kanunu’nun 331. maddesi; borçlunun, haciz tehdidi altında bulunan malını, alacaklısına zarar vermek amacıyla başkasına devretmesi, yok etmesi veya bozması durumunu suç olarak tanımlamaktadır. Bu suçun temel cezası altı aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezasıdır.
Hangi durumlar mal kaçırmaya girer?
Miras yoluyla mal kaçakçılığının sorun olduğu durumlarda karşımıza iki süreç çıkmaktadır. Biri, tarafların aslında yapmak istedikleri ancak bazı sebeplerden dolayı sessiz kaldıkları bağışlama süreci; diğeri ise görünüşte bir satış veya ölüme kadar bakım sözleşmesi yapılmasıdır.
Borcunu ödemeyen kişiye ne davası açılır?
Borcunu ödemeyen adama ne yapılmalıdır? Alacaklı, borcunu ödemeyen borçluya karşı iki yasal yol izleme olanağına sahiptir. Alacaklının kullanabileceği ilk çözüm borçluya karşı dava açmaktır. Bu dava alacaklının lehine sonuçlanırsa mahkeme kararını icra takibine aktarabilir.
Mal kaçırmanın cezası ne kadardır?
Madde 240 – (1) Bir mal veya hizmeti satmaktan kaçınarak kamunun acil bir ihtiyacını ortaya çıkaran kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Borçlu mallarını başkasına devretmesi alacaklı hangi davayı açar?
Borçlunun yaptığı bu transfer aslında hiçbir kısıtlama olmadığı için geçerlidir. Ancak borçlu borcunu diğer varlıklarla ödeyemezse, kanun alacaklıya şartların oluşması halinde emri iptal etmek için dava açarak bu işlemleri iptal etme fırsatı verir.
TCK 31 maddesi cezası nedir?
Suçu işlediği sırada onbeş yaşını doldurmuş olup da henüz onsekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında, suçun ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirmesi halinde, onsekiz yıldan yirmidört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur; müebbet hapis cezasını gerektirmesi halinde, oniki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Casuslugun cezası nedir?
Madde 328 – (1) Her kim, Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askerî casusluk maksadıyla temin ederse, onbeş yıldan yirmi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.