Doçentlik için kaç makale gerekir?
SCIE, SSCI Q1, Q2 ve Q3 dergilerinde en az üç makalenin baş yazarı olmak zorunludur. Bu alanda zorunlu 40 puan gereklidir. İki TR Index makalesi de dahil olmak üzere üç ulusal yayın gereksinimi vardır.
Doçentlik olmak için kaç yayın gerekli?
Bu madde kapsamında en az bir yayının, adayın son tezlerine dayanmaması ve doçentlik başvurusunun yapıldığı bilim alanıyla ilgili olması şartıyla, aranmaktadır. Bu puan için en fazla 10 puan alınabilir. Bu maddenin a fıkrası kapsamına giren iki yayın olmak üzere en az üç yayının bulunması zorunludur.
Doktoradan kaç yıl sonra doçent olunur?
Yüksek lisans ve doktorasını üst üste tamamlayan ve uzatma sürelerini kullanmayan herkes yaklaşık 6 yıl sonra doçent olabiliyor ancak bunun için kadro şartlarına uymak gerekiyor.
Doçent olmak için ne gerekli?
Doçent, bir üniversite akademik unvanıdır ve Doktor ile Profesör arasındadır. Doçent olmak için aday, lisansüstü çalışmalara güvenmek zorunda kalmadan doktora veya tıp uzmanlığı derecesi aldıktan sonra çalışabileceğini göstermelidir.
1 makale Kaç Puan?
(*) Tek yazarlı makalelerde yazara tam puan verilir. İki yazarlı makalelerde ana yazar toplam puanın 0,8’ini, ikinci yazar ise 0 puan alır.
Doçentlik dil şartı kaç puan?
o YÖK tarafından belirlenen merkezi yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya YÖK tarafından uluslararası geçerliliği tanınan bir yabancı dil sınavından bu puana eşdeğer bir puan; doçentlik konusu belirli bir yabancı dil ile ilgili ise bu sınavın başka bir yabancı dilden alınması gerekir.
100 puanla doçent olunur mu?
Adayın, fen bilimleri alanında uygulanan doçentliğe ilişkin çalışmalara verilen birim puan üzerinden en az 100 puan tutarında bilimsel faaliyette bulunmuş olması, en az 90 puan tutarındaki çalışmanın ise doktora derecesini aldıktan sonra tamamlanmış olması gerekir.
Kaç yaşında doçent olunur?
Üniversiteler doçentlik pozisyonları için yaş sınırı koymaz. 35 yaşında doçent olarak atanmak mümkünken, bu unvan 70 yaşında da alınabilir. Doçent olma yolundaki en önemli unvan, kişinin akademik dünyaya ne getirdiğine bağlıdır.
Doçentlik sınavı zor mu?
Doçentlik için sözlü sınav, bu sınava giren adaylar tarafından genellikle zor olarak değerlendirilir. Bunun başlıca nedenleri şunlardır: Doçentlik ünvanı çok fazla deneyim ve bilgi gerektirir ve adayların hayatlarında önemli bir dönem olduğu için sınav öncesi ve sırasında stres yaşarlar.
Doçent maaşı ne kadar?
Temmuz 2024 artış oranlarına göre Türkiye’de öğretim üyelerinin maaşları (aylık) profesörler için 86.205 TL, doçentler için 69.000 685 TL, doktorlar için öğretim üyeleri için 62.000 738 TL, öğretim görevlileri için 57.000 378 TL, araştırma görevlileri için 56.000 794 TL’dir. Özel Üniversitelerde bir profesörün maaşı 200.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.
Doçentler kaç yıllığına atanır?
(2) Doktora Fakültesi üyeleri, ilgili Fakültelerde Dekanın, diğer birimlerde Müdürün önerisi ve yetkili Müdürlerin görüşü üzerine Rektör tarafından yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre en az bir yıl, en çok dört yıl için atanır. (3) Görev, her atama dönemi sonunda kendiliğinden sona erer.
Akademisyen olmadan doçent olunur mu?
Doçentlik, bir üniversitede profesör olarak atanmadan önceki son adımdır. Doçent, üniversitelerde kullanılan bir akademik unvandır. Doçent, Dr.’dur. Üst segmentte öğretim üyesi, alt segmentte ise profesör olarak yer alır.
Doçentliğe kaç kere başvurulur?
YÖK Resmi Gazetesi’nde “Olağanüstü Profesörlük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlandı. Buna göre, yılda iki kez yapılan olağanüstü profesörlük başvuruları, ÜAK tarafından başka bir tarih belirlenmediği takdirde, yılda üç kez olmak üzere Ocak, Mayıs ve Eylül aylarında yapılacak.
2024’te doçentlik kriterleri değişecek mi?
Doçentlik sistemi açıklandığı gibidir ancak yakın gelecekte bu sistemin değişeceğine dair bir açıklama yapılmamıştır. Ağustos 2023’te doçentlik kriterlerinin 2024’ten itibaren değişeceği duyurulmuştur. Mart 2024 dönemi başvuruları için aynı sistem üzerinden yeni kriterler uygulanmıştır.
Üniversitede ders vermeden doçent olunur mu?
Öte yandan, Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen yeni doçentlik kriterleri dikkate alındığında, doçentlik sınavına başvuran adayların en az bir yarıyıl Ön Lisans, Lisans, Yüksek Lisans veya Doktora düzeyinde ders vermiş olması gerekiyor.
Tezden kaç makale çıkar?
Bir tezin tek bir makale üretmesi mümkün olduğu gibi, birden fazla makalenin de ortaya çıkması mümkündür. Bu, çalışmanın konusuna ve toplanan verilere bağlı olarak değişir. Buna karar verme konusunda en iyi konumda olan kişi danışmanınızdır.
2024’te doçentlik kriterleri değişecek mi?
Doçentlik sistemi açıklandığı gibidir ancak yakın gelecekte bu sistemin değişeceğine dair bir açıklama yapılmamıştır. Ağustos 2023’te doçentlik kriterlerinin 2024’ten itibaren değişeceği duyurulmuştur. Mart 2024 dönemi başvuruları için aynı sistem üzerinden yeni kriterler uygulanmıştır.
Kaç puanla doçent olunur?
Yeni kriterlere göre olağanüstü profesörlük için başvuruda en az 100 puan alınması gerekiyor. Bu puanların 90’ının doktora sonrası çalışma kapsamında elde edilmesi gerekiyor.
Akademik makale en az kaç kelime olmalı?
Not: Makaleler en az 3.000 kelime uzunluğunda olmalı, en fazla 15.000 kelime olmalıdır; başlıklar, özetler, anahtar kelimeler, ana metin, dipnotlar ve bibliyografya dahil edildiğinde bu sayı 15’tir.