Edebiyatta abartma nedir?
Retorik, bir kelimeyi gerçek anlamının ötesine geçen bir şekilde ifade etmek anlamına gelir. Abartma, edebiyatta bir söz sanatı olarak da bilinir. Abartma sanatıyla ifade edilecek fikir, aşırı derecede küçültülmüş veya büyütülmüş bir şekilde ifade edilir.
Abartma belirten cümleler nelerdir?
Abartma, bir olayı veya durumu veya bir şeyin özelliklerini gerçekte olduğundan daha büyük veya daha küçük gösterme sürecidir. Abartma cümlelerinde, bir durumu çok daha yüksek bir ışıkta tasvir ederken aynı zamanda daha düşük bir seviyede sunabiliriz.
Abartılı anlatım ne demektir?
Bir şeyi olduğundan daha fazla göstermeye abartma denir. Hem şiirsel eserlerde hem de düzyazıda abartılı ifadelerin kullanılmasına hiperbol denir. Bu konuşma sanatının amacı okuyucuyu etkilemek ve anlatıyı zenginleştirmektir.
Söz sanatları abartma nedir örnek?
Abartma, bir şeyin, olayın veya durumun özelliklerini gerçekte olduğundan daha büyük veya daha küçük gösterme sürecidir. Örnek: Çantayı taşırken kolumu kırdım. Karacaoğlan bu dörtlükte vatanından ayrı kalmanın acısını abartıyor. Çünkü gerçekte gözyaşları dağları eritmez ve değirmeni hareket ettirmez.
Hikayede abartma olur mu?
Edebiyatta daha çok hiperbol olarak bilinen abartma sanatı, şairler ve romancılar ve kısa öykü yazarları tarafından kullanılır. Abartma sanatının amacı, anlatıyı güçlendirmek ve okuyucuyu etkilemektir. Roman, kısa öykü ve masal gibi olay metinlerinde abartma sanatı çoğunlukla karakterin bakış açısından uygulanır.
Abartma TDK ne demek?
Öyle görünüyor ki abartı yeteneği, abartı ise eksikliği gösteriyor. Çünkü bu kelime, zihinde yarattığı şeyle ana kavramı/anlamı çağrıştırıyor. Her dil abartıya kapı açmıştır. Şöyle söyleyelim: hemen hemen her dilde bunu ifade eden bir edebi terim vardır.
Abartılı cümle nedir örnek?
Abartılı cümleler: Bunlar bir olay veya durumun gerçekte olduğundan daha fazla veya daha az gösterilerek anlatıldığı cümlelerdir. Örnek: “Çantaları taşırken kollarım kırıldı.”
Mübalağa nedir edebiyatta?
Abartma, bir olayın veya durumun gerçekte olduğundan çok daha abartılı bir şekilde ifade edilmesidir. Bir abartının meydana gelmesi için söz konusu özelliğin akıl sınırlarını aşacak kadar abartılı olması gerekir. Mecazi bir ifade bu şekilde yaratılır.
Karşılaştırma nedir örnek?
Karşılaştırma cümleleri, bir varlığın, durumun veya kavramın kıtlığını veya bolluğunu, farklılığını veya üstünlüğünü ifade eden kelimelerdir. Örneğin: “Ahmet’in ayakkabıları Selma’nın ayakkabılarından daha fazladır.” Bu cümlede kullanılan “accorder to” kelimesi bir karşılaştırma yapmak için kullanılır.
Duygusal cümle nedir?
Konuşmacının duygularını ifade ettiği cümleler duygusal olarak ifade edici cümlelerdir. Örneğin: “Bugün çok mutsuzum.” Konuşmacının cümlede hissettiği duygu mutsuzluktur. “Kapıda duran kız kardeşim şaşkın bakışlarını anneme çevirdi, sonra gözyaşlarına boğuldu ve evden çıktı.” -ZU. Alacakaranlık.
Duygusal anlatım ne demek?
Duygusal anlatım tarzında, hedef tüketicilerin duygularına hitap eden, tüketicide ürüne karşı olumlu bir imaj, olumlu çağrışım ve olumlu bir his yaratan mesajlar hazırlamak mümkündür.
Anlatım nedir örnek?
Örneğin: Arkadaşım okula geleceğini söyledi. Doğrudan anlatım; Kısa hikaye ve roman gibi edebi türlerde olaylar kahramanın bakış açısından anlatılır. Dolaylı anlatım bir şeyi farklı şekillerde söylemek anlamına gelirken, doğrudan anlatım bir şeyi doğrudan söylemek anlamına gelir.
Abartma nedir edebiyatta?
Abartma kelimesi, bir fikri aşırı abartma veya önemsizleştirme yoluyla ifade etme eylemini belirten bir retorik terim olarak kullanılır. Yunan ve Latin edebiyatında iki abartma modeli görülür: imkansız bir dileğin yerine getirilmesi ve sayılamaz bir sayı.
Edebiyatta benzetmeye ne denir?
Teşbih, “benzer olmak” anlamına gelir. Cümleyi güçlendirmek için, birbirine benzeyen iki kavramdan zayıf olanının, daha kuvvetli olanıyla kıyaslanmasıdır.
Kişileştirme nedir örnek?
Hem şiirde hem de düzyazıda yaygın olarak kullanılan kişileştirme sanatı, insan olmayan varlıklara hissetme ve düşünme gibi çeşitli insan özellikleri vermek anlamına gelir. Örneğin, “Sanki bütün çiçekler bana kızmış gibiydi, hepsi perişandı” cümlesinde bir kişileştirme sanatı yaratılmıştır.
Edebiyatta mübalağa nedir örnek?
Örneğin, birini bir iki dakika beklersek ve o kişi gelirse, “Sabahın köründen beri seni bekliyorum.” deriz. Bunu abartılı bir şekilde şöyle ifade ederiz: Edebiyatta abartma sanatı, bir durumu, olayı veya özelliği çok fazla küçümsemek veya indirgemektir. Türk edebiyatında abartma sanatı, eserlerde sıklıkla kullanılır.
Tevriye söz sanatı nedir?
Tevriye, anlamla ilgili edebi sanatlardan biridir. Yorumlama sanatı, bir dize, beyit veya dörtlükte bir ses benzerini, iki gerçek anlamı olacak ve bir sözcüğün yakın anlamını ifade ederken aynı zamanda uzak anlamını da ifade edecek şekilde kullanmaktır. Gizlemek, amacı gizlemek anlamına gelir.
Kinaye nedir edebiyatta?
Alegori veya alegori, bir fikri kapalı, dolaylı bir şekilde ifade eden örtülü bir kelimedir. Edebiyatta, belirli bir amaç için gerçek ve mecazi anlamda kelimelerin kullanılmasıdır. Ayrıca, bir kelimenin gerçek anlamından farklı bir anlamda, onu taklit etme niyeti olmadan ve engelleyici referanslar olmadan mecazi anlamda kullanılması olarak da tanımlanır.
Teşbih nedir edebiyatta?
Teşbih, “benzer olmak” anlamına gelir. İfadeyi güçlendirmek için, iki benzer kavramın daha zayıf olanının daha güçlü olanıyla kıyaslanmasıdır. Dini kavramlarda, teşbih, Tanrı’yı bir insanla karşılaştırmak anlamına gelir.